HAUKKAVUORI:
Mixtakiipeily Rautjärven Haukkavuoren pääseinällä on sallittu vain topon osoittamalla sektorilla. Metsäsektorillakin on hyvä tarkistaa 27 Cragsistä kalliokiipeilyreittien sijainnit. Pääseinän linjat ovat monesti kunnossa vain tammi-helmikuussa.
Pääseinälle on helpoin lähestyä järven jäätä pitkin talvella. Jääputouksille nopein reitti on laavun kautta, mutta monesti metsätietä ei ole aurattu, jolloin jäälähis on nopein.
- Harrin halkeama, M5+, FWA 2018. Ikivanhassa Haukkavuoren teknotopossa tämä linja kulkee nimellä Harrin halkeama. Se on myös ensimmäinen linja minkä yritin kiivetä pääseinältä loppuvuodesta 2014. Lopulta kiipesin sen viimeisenä viiden reitin koplasta. Lähinnä siksi, koska reitin toppaukseen vaaditaan roikkuva puikko, mikä muodostuu aniharvoin. Linja jakaa osittain sporttireitti Belladonnan skrämbläysosuuden ja halutessaan kiipeilijä voi klipata kesäreitin kolme keskimmäistä pulttia. Harrin halkeaman yläosa on taas huomattavasti henkisempää mixtaa ilmavalla toppauksella.
- Simola, M6, FWA 2018. Jani Lunnaksen 7b tasoinen sporttireitti on valuttaa käytännössä aina. Olikin ilo saada Janilta lupa kiivetä reitti hakuilla, sillä se on huomattavasti parempi talvi- kuin kesäreittinä. Tosin hakunpaikat eivät edes ole samat kuin kesäotteet, joten reitti on edelleen kalliokiipeiltevissä. Paras taktiikka on kiivetä puolivälin ständille varmistelemaan, sillä muuten hänkille mixtaosuudelle on köyttä ulkona melko paljon. Hänkillä on pari pulttia, jotka johtavat roikkuvalle puikolle. Toppaus joko Valojuovan tai Harrin halkeaman kautta.
- Valojuova, M?, FA 2017 Seinän ensimmäinen talvireitti ja ehkä yksi Suomen parhaista ohuen jään reiteistä. Puhtaasti luonnollisilla varmistettava linja! Viimeiset metrit tarjoilevat vaikeimman kiipeilyn. Greidiä on mahdotonta antaa suht loivalle, mutta ohuelle jäälle.
- Generation 2.0, M6, WI5, FA 2017. Neljäkymmentä metriä korkea kuningaslinja. Ensimmäiset 15 metriä ovat noin WI5 tasoista jääkiipeilyä hyvänä vuonna, mutta osittain Kuningasvesi sporttireitin pultteihin varmistettuna. Keskiosa on helppoa jäätä, joka johdattaa jyrkälle ja suht vaikealle stepille. Varmistuksia saa, mutta niitä pitää osata laittaa ja löytää. Tarkka ja henkinen pyllerys. Loppuun helpompaa mixtaa.
- Generation 2.0 variaatio, M6, FA 2018. Ainut seinän linjoista, jonka ensinousin puhtaasti ground-up tyylillä, tarkistamatta onko reitille mahdollista saada edes varmistuksia. Alkuun ohutta jäätä katon alle, josta poikkari vasempaan hyllylle. Hyllyn jälkeen Generation 2.0:aa ylös.
+ Pääseinän vasemaan laitaan on noustu seikkailureitti, joka seurailee loivia jääportaita.
Haukkavuoren jääputoukset + metsäsektorin mixtat:
Tämä sinertävä putous löytyy pääseinästä muutama sata metriä oikealle. Jyrkkä osuus noin 8-10 metriä ja loppusläbi siihen päälle.
Toinen pikkuputouksista. Puolivälissä lähestymistä laavulta.
Heti putouksen vasemmalla puolella on mixtareitti nimeltä Kolibri, M6, FA 2016. Kuvassa linja on pulskimmillaan ikinä. Ensinousu tehtiin muutaman millimetrin paksuista jäätä pitkin.
Kolibrista vielä hiukan vasemmalle löytyy Bingo, Gringo!, M5+, FA 2016. Monasti släbin alla on kevät-talvesta lunta sen verran, että alkusläbin uskaltaa kiivetä. Katonylitykseen saakin sitten kivasti varmistuksia. Kolibrin ja Bingo, Gringon! väliin tehtiin 2019 kesällä kolme hienoa halkeamareittiä, joita ei hakuilla saa kiivetä. 27 Cragistä löytyy betat niihin.
Korkein puhdas jääputous on se ensimmäinen laavulta tultaessa. 22 metrinen WI4 tarjoilee tekemistä hetkeksi. Putouksen oikeaan laitaan muodostuu toisinaan verho, jolle pääsee pikkupilaria pitkin. Linjan nimi on Mixtamestarit direct, WI5, FA 2017. Itse Mixtamestarit, M6, FA 2016 on taas enemmän alkukauden reitti. Se seurailee halkeamaa putouksen oikeasta laidasta vasemmalle, mutta jää nopeasti putouksen alle.
Jääputouksen oikeasta laidasta löytyy hänkki kattohalkema, joka on vielä projekti. Halkeamasta oikealle on El Toro, M6, WI5. Hienoimpia ensinousujani Suomessa. Harmi, että reitti on vain muodostunut kerran kevät-talvella, auringon sulattaessa lunta. El Toron vierestä numerolla yksi löytyy Patriarkka, M5+.
HYYPIINVUORI:
Vähän Haukkavuoren pohjoispuolelta löytyy Hyypiinvuori.
Hyypiinvuoren jääputous löydettiin ja ensinoustiin 2016.
Toinen Hyypiinvuoren linjoista on Hospital effect, M5+, FA 2016, joka löytyy heti jääputouksen oikealta puolelta. Nimi tulee siitä, kun reitin ensinousun jälkeen ajoimme Kallen kanssa läheiselle kalliolle yrittämään erään mixtalinjan ensinousua ground-uppina. Jään korkatessa lensin linjan takana olleen kelokoivun päälle muutamaa metriä ylempää. Isku oli sen verran kova, että sairaalareissu siitä tuli. Ei vammoja, mutta lihakset olivat niin jumissa tällistä, että en päässyt seuraavaan viikkoon sängystä ylös.
KAARNAVUORI:
Juvan Kaarnavuori on kuuluisa teknokatostaan, mutta sieltä löytyy myös erinomainen mixtalinja Khimaira, M6, FA 2017. Reitti alkaa katon alapuolisilta jäiltä ja traversaa niitä linkittäen oikeaan hyllylle, mihin saa tehtyä ständin. Toinen 20 metrinen kp seuraa sisäkulman jäitä suoraan ylös ja toppaa villin ja ilmavan katon kautta vasemmalle.
Kalle ensimmäisen köydenpituuden lopulla.
Toppaus on mieleenpainuva.